- 0 kr
Råd för hälsosamma hovar i växlande väder, del 2
I föregående inlägg delade vi med oss av värdefulla råd angående hovvård i snöiga och regniga väderförhållanden. Nu vänder vi blicken mot våren och sommaren där unika utmaningar kräver särskild uppmärksamhet. Att navigera genom de skiftande förhållandena som dessa årstider medför kan vara knepigt, och det är inte alltid enkelt att veta hur man bäst sköter sin häst.
I detta inlägg kommer vi att presentera råd för hovvård som är anpassade till de speciella väderleksförhållanden och underlag som präglar våren och sommaren.
Tösnö
Mellanväder, när det växlar mellan geggigt och torrt, minusgrader och plusgrader är besvärligt för både människa och häst. Under de här perioderna är det viktigt att vara förberedd på vädrets skiftningar och ta hand om hästens hovar ordentligt.
Rengöring:
Innan du applicerar hovoljor eller andra hovvårdsprodukter kan en stålborste användas för att avlägsna eventuell överflödig eller hårt sittande lera och smuts. Detta gör att hovvårdsprodukterna kan absorberas bättre och därmed verka effektivare för ett bättre resultat.
Rengör hovarna dagligen för att avlägsna snö, is, slagg och smuts. Använd en hovkrats eller en mjuk borste som till exempel ”Mustard Slaggborste” för att försiktigt ta bort ansamlingar runt hovens sulor.
Hovskydd:
Vid extrema förhållanden, som mycket kallt väder eller djup snö, kan det vara användbart att använda hovskydd eller hovboots för att skydda hovarna från snö och is. Detta hjälper till att förhindra att snö packas in i hoven och minskar risken för skador.
Allmänna råd:
· Ta regelbundna tittar på hovarna för att upptäcka eventuella skador, sprickor eller andra problem. Om du ser något ovanligt eller oroande, kontakta en professionell hovslagare för rådgivning och åtgärder.
· Se till att hästen har tillgång till torra områden att gå på. Blötsnö, slask och gegga kan öka risken för hovproblem.
Värme och extrem värme
Med stigande temperaturer kommer nya utmaningar för våra fyrbenta vänner. Särskilt när det gäller deras välmående och hovhälsa. Somrarna har utvecklats till att bli varmare och ibland till och med extremt heta, vilket kräver extra omsorg och uppmärksamhet för våra hästars behov.
I det här inlägget kommer vi att dyka djupare in i hur värmen påverkar hästens hovar samt dela användbara råd för att dina hästar trivs och mår bra, oavsett hur intensiv värmen blir.
Återfuktning:
När det börjar bli torrt i marken ska man tänka på att byta från hovolja till hovfett för återfuktning. I Hovcompagniets sortiment finns bland annat Kevin Bacons hovfett gjort på 100% animaliskt fett. Precis som med hovolja smörjer man på hovfett efter kratsning och rengöring av hoven för att motverka uttorkning och röta.
Allmänna råd:
· I varma och torra förhållanden kan hovarna torka ut och bli spröda. Använd en hovfuktare eller olja för att bibehålla fuktbalansen i hovarna och förhindra sprickor. Ett hovbad kan vara fördelaktigt för att rengöra och mjukgöra hovarna så ge gärna hästen ett hovbad emellanåt som komplement till den rutinmässiga hovvården.
· När det är extremvärme ute är det oerhört viktigt att hästen alltid har tillgång till färskt vatten. Vid höga temperaturer är risken för uttorkning hög och tillräcklig hydrering är avgörande för hästens allmänna hälsa och hovarnas välmående. Det kan även vara bra att ge hästen vitaminer på sommaren, så som “Life Data Farriers Formula Double Concentrate, hovstärkare” för att hovarna ska hålla sig hälsosamma och friska.
Hovskydd:
I vissa fall kan det vara fördelaktigt att använda hovskydd. Man använder hovskydd om hästen arbetar på hårda eller heta ytor. Hovskydd kan hjälpa till att minimera slitage och ge extra skydd.
Att tänka på i alla väder:
Ett allmänt råd som också påverkar hästens hovhälsa är att se över hästens kost. En bra kost och lämpliga vitamintillskott som biotin och zink kan stödja tillväxten av hoven.
I inläggen har vi konstaterat att rengöring och återfuktning är väsentligt för hovens välmående. Ha som rutin att kontrollera hovarna efter varje ridtur eller vistelse utomhus. Kolla efter stenar, kvistar eller andra främmande föremål som kan orsaka obehag för hästen.
Under kontrollen kan du även kolla efter insekter. De kan vara väldigt irriterande för hästen och kan även orsaka hudproblem. För att förebygga insektsangrepp kan du använda insektsrepellerande medel eller skydd för att minska risken för bett och hudirritation.
Avslutningsvis vill vi poängtera att det är viktigt att rådgöra med veterinär eller hovslagare innan du använder nya produkter på hästen för att säkerställa att produkterna är lämpliga för din häst och för att undvika eventuella allergiska reaktioner eller andra komplikationer.
Tack för att ni har tagit er tid att läsa vår blogg och för att ni är en del av vår läsargemenskap. Vi hoppas att ni har funnit något matnyttigt och inspirerande. Vi ser fram emot att fortsätta dela med oss av intressanta ämnen och insikter i framtida inlägg.
Ha en fantastisk dag önskar vi på Hovcompagniet!
Kategorier
Taggar
Arkiv